Co je krásnějšího než westík? Dva westíci!

Vlastní příprava krmení pro psa

6. srpna 2011 v 17:39 |  Správná výživa
Pomocí hotového krmení můžete psa živit optimálně. Přesto chtějí někteří chovatelé svému psovi připravovat jídlo sami. To znamená: základní živiny jako jsou bílkoviny, tuky a uhlohydráty musí být vyvážené, dodta je třeba i potřebné vitamíny a minerální látky. A vše musí být v tak správném množství, aby pes ani nehladověl, ani netloustl. Zní to možná jednoduše, ale v praxi to není snadné - nemluvě ani o časové náročnosti samotného vaření. Kdo však přesto chce připravovat sám potravu pro psy, musí dbát na následující.

Bílkoviny (protein)
jsou obsaženy především v mase, rybách, tvarohu, taveném sýru, ale i určitých rostlinách jako například sójových bobech. Především v živočišných bílkovinách se nacházejí esenciální aminokyseliny, které si tělo samo nevytváří. Musí být dodávány v krmení.
Maso ke krmení vždycky uvařte. Vepřové i hovězí maso nesmí být kvůli nebezpečí přenosu nemocí (toxoplazmóza a Aujeszkyho nemoc) nikdy podáváno syrové. U syrového drůbežího masa hrozí nebezpečí salmonelózy.

Uhlohydráty
jsou obsaženy převážně v obilí, psích vločkách, rýži, bramborech, kukuřici, ale i v moučných výrobcích jako jsou těstoviny a chléb. Jsou lehce stravitelné a dodávají, především v případě celozrnných výrobků, tělu důležité minerální látky a vitamíny.

Tuky
dodávají tělu nejdůležitější energii, protože obsahují dvakrát tolik kalorií než uhlohydráty a bílkoviny. Tuky jsou zčásti obsažené v mase. Především v rostlinných tucích a olejích se nacházejí takzvané esenciální mastné kyseliny, které si tělo umí samo tvořit jen zčásti, a které tedy musí být dodávány s výživou.

Minerály,
stopové prvky a vitamíny mají pro tělo velký význam, především pro mladého, ali i pro starého psa. Při dokrmování psími vločkami, které jsou obohaceny vitamíny, se zmenšuje potřeba dodávání dalších vitamínů. Vitamínové a minerální směsi jsou k dostání v chovatelských potřebách a u veterinářů.

Příprava
Všechny uvařené přísady necháme vychladit a promícháme se zbylými složkami psího menu.




Zdroj: Ingrid Bolle-Kleinbubová
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama